SCRISOARE DESCHISĂ

Președintele RM, Dl. Igor Dodon

Primarul General al mun. Chișinău, Dl. I. Ceban

Consiliul Municipal Chișinău

Camera Americane de Comerț și Industrie (AmCham)

Asociaţia Businessului European (EBA)

Asociația Investitorilor Străini în RM

Asociația retailerilor în RM

Consiliul Concurenței în RM

Consiliul de Coordonare pentru Publicitate a țărilor CSI

 

 

 

SCRISOARE DESCHISĂ

Lupta cu criza în condiții de pandemie s-a transformat, în capitală, într-o luptă cu întreprinderile mici și mijlocii. Ilegalitățile autorităților locale, comise în acțiunile împotriva mijloacelor vizuale de informare în masă ignoră dreptul la muncă, lichidează fără milă proprietatea privată, ignoră climatul investițional normal și frânează dezvoltarea întreprinderilor locale.

Asociațiilor Agențiilor de Publicitate AAPM, în calitate de organizație obștească profesională, care reunește reprezentanți ai domeniului publicitar din toate ramurile, se adresează cu această scrisoare pentru a fi susținuți în soluționarea situației periculoase de nimicire ilegală a unei părți impunătoare a afacerii publicitare și a comunității de publicitate din municipiul Chișinău.

 

Este vorba despre continua demontare a construcțiilor publicitare din oraș, prin metode care încalcă o serie de legi și proceduri și, în primul rând, Legea cu privire la principiile de bază a reglementării activității de întreprinzător.

 

Contrar logicii, în lipsa totală a dorinței de a auzi vocea întreprinzătorilor locali, ignorând toate propunerile Asociației și a agenților economici cu privire la renovarea tehnico-materială și tehnică, acționând exclusiv prin metode de impunere și dare de ordine în privința întreprinzătorilor, Primăria și Preturile Chișinăului distrug proprietatea privată a întreprinderilor care au în proprietate construcții publicitare, aducându-le un considerabil prejudiciu material și expunându-i riscului de faliment, cu toate consecințele succesive. Distrugerea proprietății private la pachet a fost dispusă fără a explica cauzele celor întreprinse, fără a lua în calcul o analiză economică a urmărilor și fără a explica perspectivele pentru acest domeniu.

 

O urmare directă a acțiunilor autorităților municipale este interdicția de a realiza activități de întreprinzător, încălcarea dreptului la proprietate, cauzarea daunelor materiale și morale întreprinzătorilor, deprivarea colaboratorilor întreprinderilor de locurile de muncă, precum și deprivarea bugetului local și republican de debursări în urma acestei activități.

 

Situația actuală practic lichidează o parte importantă a ramurii publicitare, scoțând-o, practic, din legea despre publicitate Mai mult, se creează un precedent periculos nu doar pentru imaginea, ci și pentru dezvoltarea economică de viitor a municipiului din perspectiva viitorilor investitori, care nu vor mai dori să investească în condițiile schimbării regulilor de afaceri fără consultarea acestora cu reprezentanții lumii de afaceri!

 

În timp ce guvernele altor state întreprind măsuri enorme pentru susținerea business-ului mic și mijlociu, considerându-l, pe bună dreptate, sprijinul economiei, autoritățile din capitală acționează total invers, aducând daune morale și materiale nu doar domeniului publicitar, ci și întreprinderilor, pentru care publicitatea vizuală constituie promotorul propriilor produse și servicii.

 

Asociația îndeamnă la stoparea imediată a lichidării domeniului de publicitate stradală în Chișinău, la explicarea clară, din partea autorităților municipală, a planurilor și acțiunilor sale și la inițierea unui dialog real cu întreprinzătorii.

 

 

Asociația

 

03.09.2020