Se schimbă orașul - se schimbă abordarea publicității

De cîțiva ani, orașul se eliberează de panourile publicitare de format mare, învechite cu un aspect neîngrijit. Se îmbunătățește aspectul exterior al centrului, al bulevardelor și al intersecțiilor. Cu timpul, se caută formate de publicitate tot mai noi, care nu ar dezechilibra arhitectura orașului, dar din contra , s-ar încadra armonios în noul mediu urban. Astfel de construcții, deseori rezumă conceptul de "mobilier urban" (sau format city), care se deosebește cu un design elegant și decorează străzile orașului.

 

Opinia sa în acest context o expune dna Galina Zablovscaia, Director executiv al Asociației Agențiilor de Publicitate.

Publicitatea exterioară, are un avantaj incontestabil: ea nu poate fi întreruptă sau schimbată. Dar acest fapt impune și anumite cerințe. De nenumărate ori s-a dovedit, că dacă imaginea se află pe același loc mai mult de 20 de zile, atunci ea devine "parte a peisajului" și nu mai funcționează asupra percepției. De aceea, anume publicitatea exterioara necesită schimbări permanente.

Ca persoană, care a activat mulți ani în publicitate, mă bucură faptul că în ultimul timp orașul se reînnoiește cu modele noi a dispozitivelor publicitare.

Dintre acestea, în primul rînd vorbim despre doi piloni rotunzi, care după părerea mea sunt destul de scumpi, amplasați pe str.31 August: unul la intersecție cu str. Bănulescu Bodoni și al doilea - cu str. Pușkin. Ei sunt frumoși, se rotesc, au iluminare interioară și se încadrează armonios în zona adiacentă. În afară de estetică, mie ca agent publicitar, îmi plac astfel de construcții din punct de vedere practic: concomitent pot fi plasate trei imagini, care rotindu-se adaugă un efect ușor, dar impunător al percepției durabile a informației.

 

Sau, de exemplu, un nou pilon de pe bd. Mircea cel Batrîn lîngă supermarketul Fidesco, cu o înălțime de 3 metri , vertical tridimensional, cu suprafețe publicitare concave, cu iluminare interioară în timpul nocturn. În afară de aspectul estetic, capacitățile lui informaționale sunt destul de atractive, deoarece este vizibil de către cumpărători, de către pietonii care se plimbă pe bulevard și de către conducătorii autovehicolelor.

 

Pilonul şi tumba rotundă de afiş sunt ca o variantă optimă între panourile de format mare şi consola de format mic. Am întîlnit des asemenea construcţii în Russia, Belarus, Ungaria , Uzbekistan. În general în Europa construcțiile date sunt răspîndite larg. Recent am observat un nou city format la intersecția dintre str. G. Bănulescu-Bodoni și str. Alexandru cel Bun. Acesta este un așa-numit biglight de format dublu, realizat în stilul "orașului vechi", pe un suport original, încoronat cu un felinar.

 

Mie îmi place că orașul se schimbă de asemenea, se schimbă și abordarea publicității.